31 Aralık 2011 Cumartesi

BORÇLAR ÖZEL PRATİK ÇAILŞMA II

S. Ü. HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER DERSİ PRATİK ÇALIŞMALARI II
OLAY I: Ahmet, Müçteba İnşaat A.Ş.’den gayrimenkul satın almıştır. Taraflar arasında yapılan sözleşmeye göre Müçteba İnşaat A.Ş. söz konusu daireleri anahtar teslim şeklinde ifade edilen şartlarda ve birinci sınıf malzeme kullanarak eksiksiz teslim etmekle yükümlü kılınmıştır. Satın alınan daire doğalgaz sistemiyle ısınmaktadır. Ahmet kendi dairesine eşdeğer diğer dairelerden daha fazla doğalgaz ücretiyle karşı karşıya kalmıştır. İlerleyen zamanlarda Ahmet’in dairesinin bulunduğu binada ısı kaybının çok aşırı olduğu noktasında diğer kat malikleri de hemfikir olmuşlardır.
SORU: Ahmet’in Avukatı olsaydınız böyle bir durumda ne yapardınız?

OLAY II: Mehmet, Melih’den bir otomobil satın almıştır. Mehmet aracın muayenesini yaptırmak üzere TÜVTÜRK istasyonuna gittiğinde yetkililerce kendisine bu aracın motor ve şasi numarasının kazınmış olduğu bu haliyle aracın muayeneden geçemeyeceği ifade edilmiştir. Bunun üzerine ildeki Makine Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen raporda da aracın motor ve şasi numarası üzerinde oynandığı dolayısıyla aracın çalıntı olduğu yönünde bir neticeye ulaşılmıştır. Mehmet 25.000 TL ödeyerek bir çalıntı araç aldığını düşündükçe manen çöküntüye düşmüş ve depresif davranışlar göstermeye başlamıştır. Bundan dolayı da özel bir rehabilitasyon merkezinde bir hafta boyunca tedavi görmüştür. Bu tedavinin Mehmet’e maliyeti 3000 TL olmuştur.
   Mehmet, Melih’i arayarak durumdan haberdar ettiğinde Melih aracı daha önce kendisinin muayene ettirdiğini ve böyle bir sorunla karşılaşmadığını ve aracın çalıntı olması gibi bir ihtimalin asla söz konusu olmadığını ifade etmiştir. Emniyetin trafik tescil kayıtlarında da aracın çalıntı olduğuna dair herhangi bir kayıt çıkmamaktadır. Emniyet yetkililerinin nezaretinde kriminal lâboratuvarda yapılan incelemeler neticesinde araçtaki motor ve şasi numarasının bu araca ait olduğu, herhangi bir hırsızlık veya buna benzer bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmıştır. Mehmet kriminal lâboratuvardan söz konusu raporu almak için 2500 TL masraf yapmıştır.  
SORU I: Satın alınan otomobilin motor ve şasi numaraları başka bir araca ait çıksaydı bu durumda Mehmet’e neler tavsiye ederdiniz?
SORU II: Satın alınan aracın motor ve şasi numarasına gümrük memurlarınca el konulmuş olsaydı Mehmet’e Avukat olarak neler tavsiye ederdiniz?
SORU III: Motor ve şasi numaralarının araca ait olduğunun anlaşılmasıyla birlikte muayene istasyonu ve makine mühendisleri odasının sorumluluğu hakkında ne söylersiniz? Mehmet’in manevi zararlarının tazmini hakkında neler söylersiniz?
        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder