9 Nisan 2012 Pazartesi

BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER PRATİK ÇALIŞMALARI


S. Ü. HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU ÖZEL HÜKÜMLER DERSİ PRATİK ÇALIŞMALARI (III)
10.04.2012
OLAY: Kamil, Konya’da ikamet etmekte olan Hakan’a ait Hukukçular apartmanındaki bir daireyi 5 Nisan 2011 tarihinden itibaren iki yıllık bir süre için kiralar. Kamil, İnegöl’de bir mobilyacıya sipariş ettiği özel el yapımı mobilyalar ile daireyi tefriş eder. Kamil, 05. 12. 2012 tarihinde Hakan’a hiçbir ihtarda bulunmaksızın kiralananı boşaltır ve daha lüks bir semtte daha geniş bir daireye taşınır. Bu arada Kamil, evden çıkmadan önce 3 aylık kira bedelini de ödememiştir. Kamil, ikinci kiraladığı evin bir odasını da çok sevdiği bir arkadaşına altı aylığına kiralar.
SORULAR: Not: Soruları TBK. hükümlerine göre cevaplayınız.
SORU I: Kamil’in kiralananı süresinden önce boşaltmasından dolayı herhangi bir sorumluluğu var mıdır?
SORU II: Hakan, Kamil’in ödemediği 3 aylık kira bedelleri için nasıl bir hakka sahiptir? Hakan’ın burada sahip olduğu hakkın benzer hukuki müesseseden farklı yönleri nelerdir? Hakan, Kamil’in kiracıya yüklenen bina aidatı, yakıt parası gibi bedelleri ödememesi durumunda neler yapabilir?
SORU III: Kamil, mobilyaları gizlice götürmeye teşebbüs etseydi Hakan’a ne tavsiye ederdiniz?
SORU IV: Mobilyalar, Kamil’e değil de üçüncü kişilere ait olsaydı ikinci soruya verdiğiniz cevap değişir miydi? Mobilyalar mağazadan çalınmış olsaydı cevabınız ne olurdu? 
SORU V: Kamil, ikinci kiralanandaki bir odayı arkadaşına kiraya verebilir mi? Burada bir ticari işyeri kirası söz konusu olsaydı alt kira açısından cevabınızda bir değişiklik olur muydu? (6102 sayılı yeni TTK. m. 11/3 ile bağlantılı olarak cevaplayınız)
SORU VI: Kamil kiralananı alt kira sözleşmesi yapmadan da bir başkasına devredebilir mi? Devrederse bunun alt kiradan farkı ne olur? Açıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder